Nagy felbontásban tér vissza a nagyot mondó obsitos

Háry János kalandjai UHD minőségben elevenednek meg az M3.hu-n augusztus 10-én.
 

Hogyan lehet még látványosabbá varázsolni egy több mint 35 éves animációs filmet? Természetesen digitális technológia segítségével. A Háry János kalandjai című rajzfilm esetében a képeket az MMA és az NKA közös támogatásával, a legmodernebb technológiával szkennelték újra, az MTVA műhelyében restaurálták, így a film most már UHD-felbontásban is elérhető. Az eredmény árnyaltabb és részletgazdagabb megjelenítés, XXI. századi látvány. A különbség szembeötlő, mindenképpen érdemes tehát megnézni az M3.hu oldalán 2019. augusztus 10-től.

Háry Jánost alakját, Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált. Kalandjai mesébe illően valószínűtlenek és éppen ezért rendkívül szórakoztatóak kicsik és nagyok számára egyaránt.

Történetének ezen feldolgozása a XX. századhoz illő, az akkor újnak számító formanyelvet felhasználó újramesélése volt Jankovics Marcell (animációs rendező) és Richly Zsolt (rendező és figuratervező) a Pannónia Filmstúdióban gyártott animációs filmje. Az 1983-ban készült egész estés alkotás zenéjét Kodály daljátékának felhasználásával Ferencsik János világhírű karmester komponálta. Hatalmas munka volt a több mint egy órás film létrehozása, negyven rajzoló körülbelül hatvanezer képének felhasználásával készült el. Hangjukat a kor népszerű színművészei – többek között Szabó Gyula, Balázs Péter, Császár Angéla és Haumann Péter –kölcsönözték a figuráknak, így a szinkron ma is külön élményt nyújt a nézők számára, akik augusztus 10-től 4K felbontásban élvezhetik a filmet az M3.hu oldalon.

Olvasson tovább