Család-barát

Francia almatorta

Tészta
Hozzávalók:
-250 g liszt
-125 g vaj
-60 g porcukor
-1 db tojás
-csipet só

Elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztát gyúrunk. Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm-es piteformát. Hűtőszekrényben kb. 15-20 percet pihentetjük, majd papírral kibélelve babbal, vagy kerámiagolyóval lesúlyozva, 180 C-os sütőben 18 percig sütjük. A kihűlt tésztáról a papírt és a nehezéket eltávolítjuk.

Almatöltelék, díszítés
Hozzávalók:
-1,2 kg alma, plusz 2 db díszítésre
-120 g vaj
-fél vaníliarúd
-100 g cukor
-csipet só

Elkészítése:
Az 1,2 kg almát megpucoljuk, kimagozzuk és egy lábosba daraboljuk. Hozzáadjuk a vaníliát, egy kevés vizet (kb. 70-80 ml), a sót és a vajat, majd pároljuk, amíg puha lesz. A vaníliát eltávolítjuk, és miután kihűlt az alma az elősütött tésztán eloszlatjuk. A megpucolt, félbevágott, majd vékony szeletekre vágott almával díszítjük a süteményt. 180 C-os sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Amíg sül a torta 50 ml vízben addig melegítjük a cukrot, amíg feloldódik. A sütőből kivett süteményt még melegen megkenjük vele.

További olvasnivalók