Család-barát

Tyúkhúsleves és rántott csirkecomb filé burgonyapürével és fejes salátával

Hozzávalók:
1,5 kg tyúk (farhát, nyak, szárny, láb, fej, alsó káva, zúza, szív, máj, tüdő, vese)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 kis db karalábé
2 db zeller
1 nagy db vöröshagyma
1 db tv paprika
2 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
egész bors ízlés szerint
15 dkg csigatészta (annyi marék, ahány emberre főzzük)
kb. 3,5 l víz

Elkészítés:
A húsokat beáztatjuk 1-2 órára és megtisztítjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk. Egy kb. 5 literes fazékba pakoljuk a húsokat és a hagymát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3-4 l). Először nagy lángon melegítjük, amíg fel nem forr, utána kis lángra vesszük. Sózzuk és egész borsot is teszünk bele. A habját, miközben fő, folyamatosan szedegessük le egy kis szűrővel. A zöldségeket feldaraboljuk és megmossuk. Ha a levesünk elforrta a habját, akkor beletesszük a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet.
Kb. 1-1,5 óra múlva kivesszük a petrezselymet, a hagymát és paprikát. Hagyjuk tovább főni a levesünket.
Ha már teljesen puhára főtt benne a hús, kiszedjük a levesből a zöldségekkel együtt, külön vesszük a zöldségeket és a húsokat. A levét hagyjuk egy kicsit leülepedni, majd finom szűrőn átszűrjük. Az edény alján hagyjunk két merőkanálnyi levest.
A maradék levest egy kis edényben vízzel felengedve felforraljuk, és kifőzzük benne a tésztát. Ha megfőtt a tészta, nem szűrjük le, hanem lefedjük egy fedővel, és hagyjuk állni 20 percig. A levest a hússal, a zöldségekkel és a tésztával tálaljuk.
Rántott csirkecomb filé burgonyapürével és fejes salátával
A csirkecomb filét megmossuk és sózzuk. A ropogós panírbunda titka az, hogy zsemlemorzsaként panko morzsát használjunk. De mi is az a panko morzsa? Olyan morzsa, amibe kizárólag a kenyér fehér része, az ún. bele kerül bele. Nagyon durva szeműre daráljuk le és ettől lesz olyan igazán finom és roppanós sütés után.

A burgonyapüré titka:
4 személyre 80 dkg burgonyát tegyünk enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet. Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj. Nem margarin! A fenti adaghoz 4 dkg-ot adunk hozzá. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót – ez kihangsúlyozza az ízeket. Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra.

Fejes saláta
Ízlés kérdése, hogy ki édesebben, ki pedig ecetesebben szereti.
Mi ezt az arányt használjuk:
1 közepes fej fejes saláta
7,5 dl víz
5 evőkanál ecet (10%-os )
4 evőkanál cukor
1 teás kanál só

További olvasnivalók