Család-barát

Zala menti káposztás csoda

Hozzávalók (4 adag):
egy púpos evőkanál mangalica zsír (vagy sertészsír)
3 fej vöröshagyma
3 fej vargánya gomba
3 fej galambica gomba
25 dkg füstölt szalonna
25 dkg füstölt csülök
20 dkg szarvas szűzpecsenye (vagy comb)
20 dkg vaddisznó szűzpecsenye (vagy comb)
20 dkg marha szűzpecsenye (vagy comb)
20 dkg pulykamell
20 dkg csirke szárny
1 kg savanyú káposzta
Habaráshoz: 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt
őrölt bors, kömény, borókabogyó, só, pirospaprika, házi tört pirospaprika (vagy Édes Anna), egy tubus gulyáskrém, 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
1. A 25 dkg füstölt szalonnát kockákra vágjuk és a mangalica zsíron megpirítjuk.
2. A vöröshagymát felkockázzuk, hozzátesszük, és tovább pirítjuk. Ha már megpirult hozzátesszük a házi lecsót és pépesé főzzük. Ha már pépes az állaga hozzátesszük a kockára vágott füstölt csülköt, és közepes lángon főzni kezdjük.
3. A húsokat megmossuk, csíkokra vágjuk, és főzési idejük szerint a fazékba tesszük. Előbb a vad és marhahúsok, majd a sertéshús, végül a pulykahús kerül az edénybe.
4. A gombákat felszeleteljük és ezt is fazékba tesszük. Ezt követően, őrölt borssal, köménnyel, borókabogyóval, őrölt pirospaprikával, házi tört pirospaprikával (vagy Édes Anna), és egy tubus gulyáskrémmel ízesítjük az ételt. 4 gerezd fokhagymát apróra vágunk és ez is mehet a fazékba.
5. A házi savanyú káposztát egyszer megmossuk, de úgy, hogy egy kis savanyú íze maradjon, majd amikor már a húsok kezdenek puhulni, hozzáadjuk.
6. A tejfölből, a tejszínből és a lisztből habarást készítünk, és amikor már a savanyú káposzta is puha, hozzáadjuk. Az egészet összefőzzük és kész a Zala menti káposztás csoda.

További olvasnivalók