Család-barát

Vargányás rizottó sült csirkemellel, házi petrezselyempesto-val és bébispenóttal

Hozzávalók 4 főre:
– 0,7kg csirkemell
– 0,5kg rizs
– 0,1kg mogyoróhagyma
– 0,2kg vaj
– 0,25kg parmezán sajt
– 0,15kg vargánya gomba
– 0,06kg bébiparaj
– 0,05kg fenyőmag
– 1cs.petrezselyem
– 5 gerezd fokhagyma
– Oliva olaj
– só
– bors
– zöldség alaplé
– száraz fehérbor

Elkészítés:
A rizottóhoz a mogyoróhagymát apróra vágom és kevés Oliva olajon egy csipet sóval üvegesre pirítom. Ezek után hozzá adom a kerekszemű (arborio) rizst és felhevítem. Ha átforrósodott, adok hozzá egy kevés száraz fehérbort és elpárologtatom. Közben a zöldség alaplevet felforralom. Ha elforrt a fehérbor, az alapléből hozzámerek egy merőkanállal és folyamatosan kevergetve főzöm. Ezt addig ismételgetem, amíg a rizs meg nem puhul, majd a tűzről levéve vajat, illetve parmezán sajtot keverek bele.  Közben a vargányát felszeletelem, egy kanál vajon pici sóval egy serpenyőben arany barnára pirítom és az utolsó kanál alaplé kíséretében a rizottóhoz adom.

A csirkemellet kifilézem, sóval és borssal ízesítem. Egy serpenyőben vajat hevítek, majd a csirkemellre kérget sütök és 170 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm.

A házi pestohoz fenyőmagot pirítok egy száraz serpenyőben. A petrezselymet felaprítom, Oliva olajjal felöntöm, sót, őrölt fekete borsot, fokhagymát, parmezán sajtot és a lepirított fenyőmagot hozzáadom, majd egy turmixgép segítségével egyneművé turmixolom.

A tálalásnál a rizottót egy mélytányérba halmozom, meglocsolom a pestoval, majd ráhelyezem a felszeletelt csirkemellet, illetve a bébi parajt, majd a tetejét parmezánforgácsokkal díszítem.

 

 

További olvasnivalók