Család-barát

Tejfölös kerekrépafőzelék az Őrségből

Hozzávalók: 6 jó nagy marék savanyított kerekrépa, 1 vöröshagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 2 babérlevél és 5-6 szem bors, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só.

„Alapja” lehet : füstölt köröm, bőrke, disznófej, húsos csülök, színhús, összesen kb. 40-50 dkg.

Elkészítés:
A színhúsból pörköltet készítünk a hagyományos módon ( felhasználva a vöröshagymát, fokhagymát, pirospaprikát, zöldpaprikát és fűszereket) és amikor kb. 60%-ra kész akkor tesszük bele a kerekrépát. Amennyiben füstölt húst is szánunk a főzelékbe azt külön főzzük meg és apróra feldarabolva ( ízlés szerint a levéből is egy kicsit a főzelékbe juttatva ) amikor megfőtt a főzelék tesszük hozzá és összeforraljuk. Végén tejföllel behabarjuk.
( A kerekrépát mielőtt a főzelékbe tesszük ízleljük meg, mert főként tél vége felé már nagyon savanyú lehet, ekkor csavarjuk ki, ha az sem segít akkor mossuk meg langyos vízben. )

További olvasnivalók