Család-barát

Egészben sült ropogós csülök, birsalmás párolt káposztával, és pirított hagymás tört burgonyával

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db sertés első csülök egészben
Előfőzéshez:
4 db egész babérlevél
5 dkg só
20 szem egész fekete bors
1 nagy fej fokhagyma
Sütéshez: 10 dkg zsír (liba vagy sertés)
só, őrölt bors, fokhagymasó a szóráshoz

Pirított hagymás tört burgonya:
1 kg burgonya
25 dkg vöröshagyma
5 dkg kacsazsír
só, bors ízlés

Párolt káposzta:
1 közepes fej lila káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg kristálycukor
0,3 dl ételecet
só, őrölt bors ízlés szerint
1 csipet őrölt kömény
1 ek. birsalma lekvár vagy fél birsalma szeletelve

Elkészítés:
A sertés első csülköket letisztítva alaposan megmosva feltesszük főni. A főzővíz lepje el őket, tegyük bele a megadott mennyiségű sót, borsot, babérlevelet, egész fej fokhagymát, és kb 3-4 órán keresztül lassú tűzön épp hogy forrjon főzzük puhára. A főzővízből kiszedve tepsibe tesszük, zsírral megkenjük, fűszerezzük. 250 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük (kb. 15-20 perc)
Pirított hagymás tört burgonya: sós vízben megfőzzük a kockára vágott burgonyát, leszűrjük, a felkockázott hagymát kacsazsíron lepirítjuk, ráöntjük a burgonyát, és folyamatos keverés mellett kissé összetörjük. Fűszerezzük ízlés szerint.
Párolt káposzta: Kevés olajon a felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk, a kristálycukrot karamellizáljuk, a köménymagot rászórjuk, és beletesszük a gyalult lesózott káposztát. Kissé fonnyasztjuk, majd ízesítjük ecettel, borssal és a szeletelt birsalmával, de lehet jó nagy kanál házi birsalma lekvárral is (mi úgy készítjük). Gyakori keverés mellett, kb. 25-30 perc alatt készre pároljuk.

További olvasnivalók