Család-barát

Kajárpéci fonott kalács

Hozzávalók:
6o dkg liszt
5 dkg élesztő
3 tojás
mokkás kanál só
fél liter tej

Töltelék:
25 dkg vaj
2o dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaó
10 dkg vágott dió

Elkészítés:
Négy és fél dl tejben az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral és a lisztet három tojás sárgájával sóval , kevés zsiradékkal és a felfuttatott élesztővel keményre gyúrjuk. Hat felé osztjuk és letakarva állni hagyjuk amíg megkel. Közben elkészítjük a tölteléket, kikeverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a kakaót is. A tésztákat egyenletes tégla alakura nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, majd felsodorjuk mint a kalácsot. Három sodratból egy-egy fonatot készítünk és a két kalács fonatot sütőlapra helyezzük. Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és a fonatok tetejére simítjuk, vagy púpozzuk, vágott dióval meghintjük, ha kevés a dió, akkoe cukor is hinthető rá. Előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük. Ha a teteje nagyon hirtelen pirulna, sütőpapírral fedjük le. Hagyjuk kihűlni és utána szeleteljük!

További olvasnivalók