Hozzávalók:
1kg sertéslapocka
10dkg füstölt szalonna
3db vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
2db paprika
1db paradicsom
1,5kg burgonya
só
bors
fűszerpaprika
majoránna
napraforgó olaj
1 evőkanál kacsazsír
Elkészítés:
A húst feldaraboljuk 1,5cm-es kockákra. Megtisztítjuk, feldaraboljuk a fokhagymát. A húsra két kanál olajat öntünk,megszórjuk őrölt borssal és 2-3 gerezd fokhagymával összekeverjük. Letakarva állni hagyjuk. Vékonyra szeletelt szalonnát zsírjára olvasztjuk. A megpucolt vöröshagymát felkarikázzuk, a paprikát felkockázzuk. Rádobjuk a hagymát a szalonnára kicsit pirítjuk, majd a paprikát is rádobjuk. Az egészet 10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett összesütjük.
Ezután az egészet kivesszük a zsiradékból és tányérra tesszük. A megmaradt zsírba szórjuk a húst, fehéredésig sütjük,egy kevés pirospaprikát, fél evőkanál majoránnát szórunk rá és fedő alatt pároljuk. 20 perc elteltével rátesszük a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
A burgonyát megtisztítjuk, 2cm-es kockákra vágjuk. Egy jénai tálban lefedve mikroba tesszük, 4-5 percre előfőzzük, folyadék nem kell hozzá.
Ezután zsír és olaj keverékében a burgonyát kisütjük.
Ha a hús megpuhult, ráöntjük a hagymás, paprikás, szalonnás ragut. Dobunk bele még 2 gerezd fokhagymát apróra zúzva, kevés borsot és jól össze forraljuk.
Ha kész a sült krumplival tálaljuk.
Az elkészítési idő kb. 45 perc.