Család-barát

Linzer tészta

Hozzávalók:
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
30 dkg finomliszt
1tojás sárgája
vaníliás cukor
teáskanál szódabikarbóna
citromhéj

Elkészítés:
Nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, vagy robot géppel tesszük. Fokpakkba csomagoljuk hűtőbe tesszük. Ezt a tésztát betehetjük a mélyhűtőbe is, csak zárt edénybe legyen, használat előtt egy nappal vegyük ki a sima hűtőbe. Itt fel tud engedni a tészta és lehet vele dolgozni.
A hidegebb tészta azért is jobb, mert nem vesz fel annyi lisztet és nem lesz picit keményebb a tészta. Érdemes darált diót használni liszt helyett,így még finomabb lesz.

Meggyes pite torta
A linzer felénél egy kicsit többet kinyújtunk dión. Egy formába igazítjuk, meg szurkáljuk, 180 fokon félig megsütjük. 90 dkg meggyet felteszünk a tűzhelyre ízlés szerint cukrot vaníliát fahéjat,fél citrom levét, pici balzsam ecetet beleteszünk. Jól kiengedte a levét és forr, külön edénybe 5 dkg főzős krémport kicsi vízzel elkeverünk, majd a meggyhez öntjük,picit besűrítjük. kihűlt, a formába tesszük,elegyengetjük. A maradék linzert, liszttel, kinyújtjuk a tetejéről lesöpörjük a lisztet, majd csíkokat vágunk és hosszába,keresztbe berácsozzuk a tortánkat. Kisütjük 180 fokon, 20- 25 perc.

Ebből a tésztából készíthetünk barna linzert: magvakat tehetünk bele plusz kakaót vagy és fahéjat. Vékonyra nyújtsuk, ha formákat készítünk. Akár lekvárral, csokikrémmel,dió krémmel, összetölthetjük,vagy magába a formát lekenjük egész tojással,.és durva diót,mogyorót szórjunk rá,enyhén porcukrozhatjuk.

További olvasnivalók