Család-barát

Hagyományos fánk

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál só
• 2.5 dkg élesztő
• 3 dl tej
• 4 ek cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojássárgája
• 7 dkg margarin
• 2 ek porcukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
7. Közepes lángon, többször megforgatva, karamell barnára sütjük mindkét oldalukat. Hamar sülnek.
8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

További olvasnivalók