Család-barát

Legényfogó leves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1/2 kg csirkemell
20 dkg kolozsvári szalonna
3-4 db sárgarépa
Zeller
Karalábé
Zöldborsó
2 dl tejföl
1 dl tejszín
8-10 fürjtojás
Ízlés szerint só és bors
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír vagy olaj.

1. A füstölt csülköt a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy véletlen se maradjon sós. Előkészítjük a rántást is. Ehhez az olajat (zsírt) egy kisebb lábasban megmelegítjük, a lisztet beleszórjuk, kevergetve zsemleszínűre pirítjuk, a tűzről levéve a pirospaprikával elkeverjük.
2. Másnap a csülköt egy bográcsban kb. 3 liter vízben feltesszük főni. A megtisztított fokhagymával, az egész borssal, az egészben hagyott vöröshagymával és a babérlevéllel fűszerezzük, 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha a húsa kezd leválni a csontról. Levéből kiemeljük, egy kicsit hűlni hagyjuk, azután kicsontozzuk, 2,5-3 centis kockákra vágjuk. Levéből a fűszereket egy szűrőlapáttal kidobjuk.
3. A megtisztított répát és gyökeret félcenti vastag karikákra, a kétféle kitorzsázott káposztát 3 centis kockákra vágjuk. Együtt a csülök főzőlevébe szórjuk, kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Nagyjából félidőben belekeverjük a 2,5 centis kockákra aprított burgonyát is.
4. A tejfölt a rántással meg egy kevés forró lével simára keverjük, ezzel sűrítjük, ízesítjük a levesalapot. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk.
5. A puha kockázott csülköt és a főtt fürjtojást megforrósítjuk benne és már tálalhatjuk is.

További olvasnivalók