Hozzávalók:
– 1 egész tyúk
– 3 liter víz
– 4 db sárgarépa
– 3 db petrezselyemgyökér
– 1 közepes fej zeller
– 1 fej vöröshagyma
– 1 fej fokhagyma
– só, bors
Elkészítés:
Az összedarabolt tyúkhúst feltesszük főni kb. 3 liter vízzel. Amikor forr a habját leszedjük, ezután beletesszük a zöldségeket és a fűszereket. Lassan készre főzzük.
Közben kifőzzük a tésztát és elkészítjük a tormaszószt.
TORMASZÓSZ (MILLGRIÁ)
Hozzávalók:
– 1 liter tej
– 4 evőkanál liszt
– Friss tormagyökér ( kb. ujjnyi vastag 5 cm-es darab)
– 1 kávéskanálnyi só
– 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
7 dl tejet felteszünk a tűzhelyre, beledobjuk a darabolt tormát, ízesítjük sóval, cukorral. A maradék hideg tejjel és liszttel habarást készítünk, ha forr a tej beleöntjük, csomómentesre keverjük és a kívánt sűrűségűre főzzük.
Vagy:
Zsiradékon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a hideg tejjel, hozzáadjuk a sót és cukrot, majd csomómentesre keverjük. Beledobjuk a darabolt tormát és együtt a kívánt sűrűségűre főzzük.
Tálaláskor a leves tetejéről kanállal zsírt csorgatunk rá kanállal.
Amikor puha a hús külön tányérra tesszük és tormaszószt adunk hozzá.
A levest külön tálban tálaljuk a tésztával.