Család-barát

Család-barát – receptek

Bécsi krémes

Vajas tészta

Tészta:
22 dkg liszt
4 dkg vaj
1 dl víz
4cl ecet
csipetnyi só

Zsiradék:
20 dkg vaj
4 dkg liszt

Sárga krém
4 dl tej
15 dkg kristálycukor
6 dkg pudingpor
3 db tojás sárgája
1 dkg vaníliás cukor
csipetnyi őrölt vanília
0,5 kg felvert tejszínhab

Elkészítés:
A vajas tészta készítése: a lisztet a zsiradékkal és a sóval elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük az ecetet és a vizet. Ezt pihentetjük. A zsiradékot a liszttel összegyúrjuk, ebből téglatestet formálunk és belecsomagoljuk a tésztába, majd kinyújtjuk. Az így kapott tésztán nyújtás közben szimpla-dupla-szimpla-dupla hajtogatás végzünk. A hajtások közben 10-10 percig pihentetünk. A lapot kinyújtjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokon 20 percig sütjük.
A sárga krémhez 3 dl tejet a cukorral felforralunk. A maradék tejhez hozzákeverjük a pudingot, vaníliás cukrot, vaníliát, belekeverjük a tojássárgáját, majd besűrítjük. A kihűlt sárga krémet simára keverjük és a felvert tejszínhabbal lazítjuk.
A krémet a vajas lapra simítjuk, majd a méretre vágott lapokat ráhelyezzük és felvágjuk.

Meghintjük porcukorral.

További olvasnivalók