Család-barát

Szalagos-farsangi fánk

Hozzávalók: (kb 25 db-hoz)
300 ml tej
30 g élesztő
1 evőkanál porcukor
50 g lágy vaj
2 db tojássárgája
50 ml rum
1 csipet só
500 g liszt
sütéshez olaj

Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük bele a porcukrot. Meleg helyen, letakarva hagyjuk felfutni. A felhabzott élesztős keveréket dolgozzuk össze a vajjal, a tojások sárgájával, a rummal, a sóval és a liszttel. Dagasszuk 4-5 percig, míg a tészta elválik az edény falától. Takarjuk le és langyos helyen kelesszük a duplájára.
A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Fánk szaggatóval szúrjunk ki belőle köröket, és letakarva kelesszük még 30 percig. Forró olajban süssük ki, úgy ,hogy az edényt fedjük le, és csak a fánkok megfordítása után vegyük le róla a fedőt.
Megsült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki!

További olvasnivalók