Család-barát

Család-barát – receptek

Vadas Marhasült zsemlegombóccal

Hozzávalók 4 személyre

1 kg marha fehérpecsenye
1 dl. olaj
10 dkg mustár
5 dkg kristálycukor
30 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg petrezselyem gyökér
10 dkg alma
2 dl. tejföl
1 dl főző tejszín
1 dl száraz fehérbor
8 dkg liszt

egész fekete bors
babérlevél
borókabogyó

Elkészítés
A marhahúst megsózzuk. Lábosban kevés olajon kérget pirítunk neki,majd félretesszük. A megtisztított zöldségeket feldaraboljuk majd amiben a húst pirítottuk abban az olajban elkezdjük lepirítani,majd hozzá adjuk a cukrot és lekaramellizáljuk, amikor elértük a kellő szép barna szint akkor hozzá adjuk a mustárt és tovább pirítjuk. A fehérborral felöntjük vizet adunk hozzá,beletesszük a marha húst,a fűszereket fűszer zacskóba vagy egy teafőző filterben hozzá adjuk,hogy a későbbiekben ki tudjuk venni belőle. Amikor a hús kellően puhára párolódott kiemeljük a léből amihez tejfölből és tejszínből habarást készítünk hozzáadjuk kevergetés mellet a pároló léhez és kiforraljuk ha szükséges után ízesítjük citromlével vagy cukorral ízlés szerint. Szűrön keresztül habverő vagy fakanál segítségével átpasszírozzuk.

Zsemlegombóc:
5 db zsemle
3 db tojás
10 dkg bacon szalonna
1 csokor petrezselyem
1 közepes fej vöröshagyma

őrölt fekete bors

Elkészítés:
A zsemléket vágjuk fel kb. 1×1-es méretű kockákra, és sütőben pirítsuk őket aranysárgára egy zsemlét áztassuk be kevés vízbe. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apró kockákra a szalonnát, a petrezselymet és a hagymát pedig finomra. Serpenyőben kevés zsíron pirítsuk le a szalonnákat, adjuk hozzá a hagymát, amíg aranysárga lesz, végül néhány pillanat erejéig a petrezselymet is. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsük rá a serpenyőből a szalonnás hagymát. A tojásokat verjük fel, majd kevés vízzel keverjük össze. Ha a kockák kihűltek öntsük hozzá a vizezett tojást, sózzuk, borsozzuk, az áztatott zsemlét hozzáadva gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga. Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és gyöngyöző sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük lisztet, ha kissé kemény, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.
Tálaskor a zsemlegombócok mellé tesszük a felszeletelt marhahúst és a mártásával félig leöntve tálaljuk.

További olvasnivalók