Család-barát

Család-barát – receptek

Rózsafánk házi szilva- és baracklekvárral

Hozzávalók:
40 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
2 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
4 db tojássárgája
1/2 dl rum
1 tk citromlé
1 dl tejföl
tojásfehérje
olaj
porcukor (a tálaláshoz)
lekvár (a tálaláshoz)

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgákat, a rumot, a citromlevet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. Összegyúrjuk, és hideg helyen 10 percig pihentetjük.
A tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 3 különböző méretű, kör alakú kiszúróval kiszúrjuk (mindegyik méretből ugyanannyit). Mindegyik kört a közepe irányában 3-4 helyen bevágjuk arányos távolságra egymástól (vigyázva, nehogy átvágjuk). Egymásra helyezünk 3 különböző nagyságú tésztakört úgy, hogy felülre kerül a legkisebb. Az összeillesztésnél az ujjunkat tojásfehérjéébe mártjuk, és megkenjük vele a tészták közepét is, majd az egészet középen összenyomjuk (a tojásfehérje segít egyben tartani őket sütés közben).
Egy lábasban olajat melegítünk. Ha már elég meleg, de még nem forró, kis adagokban kisütjük benne a rózsafánkokat. Fontos, hogy fejjel lefelé kezdjük a sütést! Ha kisültek, papírtörlővel bélelt tányérban lecsepegtetjük, még melegen megszórjuk porcukorral. Lekvárral kínáljuk.

További olvasnivalók