Család-barát

Család-barát – receptek

Brassói "haltepertő"

Hozzávalók: (5 adag)
- 1 kg ponty- vagy harcsafilé bőr nélkül
- 20 g só
- 6 g, kb. 3 gerezd fokhagyma
- 1 g őrölt bors
- 1 g csípős fűszerpaprika
- 1 kg burgonya
- 500 g vörös vagy póréhagyma
- 50 g burgonyakeményítő
- 100 g rizsliszt
- 30 g fűszerpaprika
- 550 g libazsír vagy étolaj

Elkészítés:
A hal előkészítése:
A pontyfiléket kereszt irányban sűrűn beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a húst. Majd nagyobb, kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk.
Ha harcsából készítjük, azt nem kell beirdalni, csak kockákra vágni.
Sóval, borssal, az erős paprikával és a zúzott fokhagymával óvatosan összeforgatjuk, majd minimum 2 óra hosszára a folpackkal légmentesen lezárva
a hűtőbe tesszük.

A burgonyát héjában feltesszük főni, amint felforrt, azonnal lezárjuk és a levében hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk és 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk és a keményítőben megforgatjuk.

A burgonyát:
- tapadásmentes serpenyőben 50 ml zsiradékon, enyhén sózva készre sütjük vagy
- tepsiben, 50 ml zsiradékkal meglocsolva, 200 fokos sütőben is készíthetjük

400 ml zsiradékot felhevítünk közepes hőmérsékletre és a hagymakarikákat ebben világos – aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tepsibe szedjük ki,
így a felesleges olajat rögtön fel is itatjuk róla.

A 100 g rizslisztet a 30 g fűszerpaprikával összekeverjük és a halhúst beleforgatjuk. Serpenyőben 50 – 100 g zsiradékot melegítünk és ebben készre
sütjük.

Tálalásnál két lehetőség is van:
- az egyik, hogy a krumplit és a halat összeforgatjuk anélkül, hogy összetörnénk, majd a tetejét a sült hagymával megszórjuk
- a másik változatban alulra a sült krumplit tesszük, rá a halat, majd a hagymát.

További olvasnivalók