Család-barát

Család-barát – receptek

Akasztói sziki ponyt csicsóka és kapor variációkkal

Hozzávalók (4 személyre)

Pontyszelethez:
• 160 dkg pontyfilé
• 0,4 dl olivaolaj
• 10 dkg vaj
Csicsóka püré:
• 50 dkg csicsóka
• 5 dl tej
• só

Csicsóka chips:
• Csicsóka héja

Savanyított csicsóka:
• 0,5 dkg csicsóka
• 1 csokor kapor szára
• 0,2 dl olívaolaj
• 0,5 dl narancslé
• 0,5 dl citromlé
• só

Sült csicsóka:
• 50 dkg csicsóka
• 10 dkg vaj
• só

Kapor zselé:
• 2 csomag friss kapor
• 2 dl víz
• 3 lap zselatin

Elkészítés:
Az összes csicsókának a kétharmad részét megpucoljuk és hideg vízbe rakjuk. 8 db tisztított csicsókát egyesével alufóliába csomagoljuk, sóval és egy kis vajjal. Ezt 180 °C-on körülbelül fél órán keresztül sütjük, légkeveréses sütőben. A hámozatlan csicsókákat sós vízben főzzük, egészben míg meg nem puhul. Ezután félbe vágjuk és kikaparjuk a belsejét, amit a félre teszünk. A héjat 120 °C-on sütjük 6-8 percig. A többi csicsókát apróra vágjuk, sózzuk és tejben főzzük puhulásig. Ezután leszűrjük, hozzá adjuk a félre tett főtt csicsókát és krémesre turmixoljuk (ha kell a főző léből adunk hozzá). Egy darab nyers hámozott csicsókát vékony lapokra gyaluljuk, kiszúróval formázzuk. A facsart citrusleveket, sóval, olívaolajjal összekeverjük. A kapor szára és a csicsóka szirom belekerül a dresszingbe.
A kaprot a forrásban lévő vízbe rakjuk és felre tesszük 5 percre. Leturmixoljuk és átszűrjük. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk, és ha megpuhult a meleg zöld lébe rakjuk. Ezt kihűtjük, hogy megszilárduljon és újra turmixoljuk.
A halat beirdaljuk, sózzuk, a bőrét alaposan! Pár percig hagyjuk pihenni. Ezután egy papírtörlővel a bőrérő eltávolítjuk a sót és a nedvességet. Serpenyőben olivaolajat hevítünk és bőrével lefelé közepes lángos sütjük a halat. Mikor már a hal bőre ropogósra sült, körül belül 5 perc, elzárjuk a lángot. Vajat adunk a hal mellé, mikor felolvadt megfordítjuk a halat és hagyjuk 10 percig pihenni a vajban. Friss kaporral tálaljuk.

További olvasnivalók