Család-barát

Csörögefánk

Hozzávalók:
(4 személyre)
50dkg BL55 liszt
2 evőkanál porcukor
5 evőkanál rum
5db tojás sárgája
16dkg tejföl
5dkg puha vaj
1 csipet só
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
étolaj
porcukor

Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a sót, a sütőport és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a rumot, a puha vajat és a tejfölt. Az egészet addig keverjük egy robotgép dagasztókarjával, amíg a tésztának egyenletes sima területe nem lesz. Lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk 20 percet pihentetjük. A tésztát három egyenlő részre vágjuk, és mindhárom részt kb. 3mm vastagra nyújtjuk. Megalkotjuk a fánk jellegzetes formáját: derelyevágóval 3 centi széles szalagokat vágunk belőle, és minden szalag közepét is bevágjuk, majd két végét megfogva spirálisan megtekerjük. A fánkcsíkok egyből mehetnek be a 170 fokos bő olajba, ahol pár perc alatt aranybarnára és ropogósra sülnek. Kikapkodjuk őket az olajból, papírtörlőn lecsöpögtetjük, porcukorral megszórjuk, és házi baracklekvárral tálaljuk.

További olvasnivalók