Család-barát

Csülkös bableves

Hozzávalók:
(6 személyre)
4 evőkanál olaj
3 vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál csemege pirospaprika
1 egész füstölt nyers hátsó csülök egy éjszakára vízben áztatva
2 babérlevél

60 dkg száraz tarkabab, egy éjszakára vízbe áztatva

a csipetkéhez:
2 tojás

kb 15 dkg liszt

Elkészítés:
1.Bográcsban a felhevített olajon a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát megfuttatjuk.
2. A pirospaprikával megszórjuk, majd egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk. 1 liter vízzel felöntjük, a csülköt beletesszük, babérlevéllel és sóval ízesítjük, majd félig megpároljuk. Ha a víz elpárolog, folyamatosan pótoljuk.
3. Közben a csipetkéhez a tojást egy kissé megsózzuk, és annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit felvesz. A tésztából kis darabkákat csipkedünk, és lisztezett tálcára szórjuk.
4. Amikor a hús félig megpuhult, az előző este beáztatott, majd leöblített babot beletesszük, ha szükséges, utána ízesítjük és készre főzzük.
5. Mielőtt a leves elkészülne, a csipetkét beleszórjuk és pár percig tovább főzzük.
6. Tálaláskor a bablevest tejföllel meglocsolva gazdagítjuk. Kívánság szerint erős paprikát is adhatunk hozzá.

További olvasnivalók