Család-barát

Család-barát – receptek

Fonott kalács

Hozzávalók:
55 dkg liszt
6 dkg porcukor
7,5 dkg vaj
2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
2,7 dl tej
pici só
liszt a szóráshoz

Elkészítés:
Szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozunk.
Először kovászt készítünk, a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászt, a tojások sárgáját, majd a tésztát jól kidolgozzuk. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat és tovább dagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény falához. Ekkor konyharuhával letakarjuk és 30-40 percig kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk a tésztát és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot. Ezekből kis cipókat formázunk, majd 15 percig pihentetjük.
Pihentetés után sodorjuk, fonást készítünk, újra pihentetjük 30 percig. Sütés előtt lekenjük tojás sárgájával.
160 fokon 30 percig sütjük.

További olvasnivalók