Család-barát

Ferdinándi kalács

Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej
3 ek. cukor
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg. finomliszt
1kk só
3 tojás sárgája
1,5 dl szobahőm. habtejszín

Töltelék:
10 dkg puha vaj
3 ek porcukor
1 vaníliarúd
5 dkg mazsola

Vaníliasodó:
Egészen egyszerűen a vanília pudingport használom és kicsit hígabbra főzőm, ha kell keményítővel besűrítem

Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evk lisztet és összekeverjük.
10-15 percre félre tesszük amíg felfut. A maradék lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a 3 tojás sárgáját, só, cukor, összekeverjük, hozzá adjuk a felfutatott élesztőt és a habtejszínt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk, ha nem elég laza a tészta olívaolajat vagy dió olajat szoktam hozzá adni. Könnyű hólyagos tésztát kapunk kb 45 percig félre tesszük keleszteni, mikor már kétszeresére dagadt kinyújtjuk 3-4 cm vastagságra megkenjük vaníliás vajjal,, meghintjük cukorral, és a mazsolával, feltekerjük. majd így újból 25-30 percig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra egy magasabb falú hőálló edényt vagy ha van akkor vaslábast felmelegítünk, . A meg kelt tésztát óvatosan 12 db-ra felszeleteljük és a csigákat a forró edénybe beállítjuk szépen sorba .A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandula darabokkal. Betoljuk a forró sütőbe és kb 20 perc alatt készre sütjük.

További olvasnivalók