Család-barát

Zabpelyhes meggyes lepények

 

Hozzávalók 12 db-hoz (6-7 cm átmérőjű lepény):

  • 7 dkg zabpehely,
  • 6 dkg teljes őrlésű liszt,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • 1 ½ kávéskanál őrölt fahéj,
  • pici só,
  • őrölt szerecsendió,
  • 10 dkg magozott friss/mirelit meggy vagy diabetikus meggybefőtt,
  • édesítőszer vagy nagyon kevés barna cukor
  • 2 evőkanál repce vagy napraforgóolaj,
  • 1 db alma,
  • 1 tojásfehérje,
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

Melegítsük fel a sütőt 180 C fokra. Keverjük össze egy tálba a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. Másik tálba gondosan vegyítsük az édesítőszert a meggyel vagy a lecsöpögtetett diabetikus meggybefőttel, 1 evőkanál olajjal, az enyhén felvert tojásfehérjével és a vaníliaaromával. Reszeljük a meggyhez nagy lyukú reszelőn héjával együtt az almát, majd alaposan keverjük össze a két tál tartalmát. Vékonyan kiolajozott tepsibe rakjunk egymástól 2,5 cm-re másfél evőkanálnyi kupacokat, enyhén lapítsuk le a halmokat, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára kb. 10-15 perc alatt. Reggelire, de akár kisétkezés részeként is finom fogás.

Elkészítési idő előkészületekkel együtt kb. 25-30 perc

További olvasnivalók