Hozzávalók 12 db-hoz (6-7 cm átmérőjű lepény):
- 7 dkg zabpehely,
- 6 dkg teljes őrlésű liszt,
- 1 kávéskanál sütőpor,
- 1 ½ kávéskanál őrölt fahéj,
- pici só,
- őrölt szerecsendió,
- 10 dkg magozott friss/mirelit meggy vagy diabetikus meggybefőtt,
- édesítőszer vagy nagyon kevés barna cukor
- 2 evőkanál repce vagy napraforgóolaj,
- 1 db alma,
- 1 tojásfehérje,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
Elkészítése:
Melegítsük fel a sütőt 180 C fokra. Keverjük össze egy tálba a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót. Másik tálba gondosan vegyítsük az édesítőszert a meggyel vagy a lecsöpögtetett diabetikus meggybefőttel, 1 evőkanál olajjal, az enyhén felvert tojásfehérjével és a vaníliaaromával. Reszeljük a meggyhez nagy lyukú reszelőn héjával együtt az almát, majd alaposan keverjük össze a két tál tartalmát. Vékonyan kiolajozott tepsibe rakjunk egymástól 2,5 cm-re másfél evőkanálnyi kupacokat, enyhén lapítsuk le a halmokat, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára kb. 10-15 perc alatt. Reggelire, de akár kisétkezés részeként is finom fogás.
Elkészítési idő előkészületekkel együtt kb. 25-30 perc