Család-barát

Család-barát – receptek

Lekváros Bukta - ahogyan Kati néni készíti…

Hozzávalók:
5 dkg élesztő,
3 db tojás,
pici só,
pici cukor
1 liter tej,
1 kg finomliszt,
10 dkg zsir vagy margarin (mi kacsazsírral fogunk dolgozni),
2 csomag vaníliás cukor
házi lekvár (mi szilvalekvárral töltjük meg) , fontos,hogy kemény állagú legyen.

Elkészítés:
A tejet az élesztővel és pici cukorral felfuttatjuk, hozzáadunk kettő tojást, sót – összedolgozzuk.
Öntünk hozzá még langyos tejet, majd a lisztet folyamatos adagolás mellett kézzel összegyúrjuk, dagasztjuk. Közben bele keverjük a kacsazsírt.
Jól összedolgozzuk, amíg „hólyagos” nem lesz a tészta. Ezután hagyjuk pihenni, letakarjuk, félretesszük.
Az előkészített tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Ha megkelt a tésztánk, utána a nyújtódeszkán kinyújtjuk és formára vágjuk. Készítünk egy fészket, amibe beletesszük a lekvárt, összehajtjuk, és közben folyamatosan készítjük és tesszük a tepsibe.
A tetejét megkenjük tojással és még kb.: 15 percet hagyjuk kelni, és ezután tesszük előmelegített sütőbe sülni.
Szép pirosra sütjük, kivesszük a sütőből ezután vaníliás cukros vízzel megkenjük (ettől lesz szép fényes a buktánk.

További olvasnivalók