Család-barát

Család-barát – receptek

Vadkerti nagygönc

Hozzávalók (3-4 db):
1 kg áttört, főtt – hideg – burgonya
0,5 kg liszt
25 dkg sertés zsír
25 dkg darált töpörtyű
3 db hagyma
só ízlés szerint

Elkészítés:
Héjában megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk, majd melegen összetörjük és hagyjuk kihűlni. A hideg burgonyát összekeverjük liszttel – kettő rész finom liszt, egy rész rétes liszt – úgy, hogy kettő rész burgonya egy rész liszt legyen az arány. Ízlés szerint sózzuk és lazán átforgatjuk. Gyúrni nem szabad!!
Disznózsírban hagymát pírítunk, melyet langyosan a lisztes burgonya keverékre locsolunk.(A hagyma mennyisége ízlés szerinti, de vigyázni kell arra, hogy a zsír el ne áztassa a burgonya keveréket.) A keveréket ismét nagyon lazán átmozgatjuk.
Kb 10 cm átmérőjű gombócokat készítünk- úgy, hogy az egyik tenyerünkbe teszünk egy adag burgonyakeveréket, majd a darált töpörtyűt, majd ismét egy adag burgonyakeverék, majd gombóccá formázzuk-. A megformázott gombócokat= göncöket lisztezett gyúrótáblára rakjuk, majd bő, lassú forrásban lévő vízben 20′- 25′ főzzük úgy, hogy közben néhányszor óvatosan megkeverjük. Mikor a gönc megfőtt- feljön a víz felszínére- óvatosan kiszedjük a vízből és egy nagyon rövid ideig -1-2 percig- állni hagyjuk.
Kettévágva tálaljuk és hagymás zsírral ízesítjük.
Napjainkban szívesen fogyasztják sajttal, tejföllel.
A kihűlt göncök felszeletelve, nagyon kevés zsiradékon megsütve finom ételkülönlegesség.

További olvasnivalók