Család-barát

Család-barát – receptek

Mákvirág kürtőskalácsból

Hozzávalók:
A kürtőskalács tésztához:
1 kg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
0,5 liter tej
2 tojás
A kovászhoz:
2,5 dkg élesztő
cukor, tej, liszt

A Mákvirág töltelékhez:
5 dl habtejszín
100 gramm aszalt szilva
2 evőkanál darált mák
1 kávéskanál habfixáló

Elkészítés:
Kürtőskalács elkészítése:
Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a margarint, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket.
Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom. Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalácssütő rudakra, elsimítom rajtuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm.

Mákvirág töltelékének elkészítése:
1 dl habtejszínnel összedaráljuk az aszalt szilvát, majd hozzáöntjük a többi habtejszínt, ismét összemixeljük, majd beletesszük a mákot és hozzáadunk egy kávéskanál habfixálót és ismét jól összedolgozzuk.
A Mákvirák formázása:
A kész kürtőskalácsból ollóval karikákat vágunk, melyekből 5 db virágszirmot formálunk és virágalakzatba rakjuk egy tányérra, a szirmokat megtöltjük a krémmel, közepére tejszínhabot teszünk, majd rá egy szem aszalt szilvát.

További olvasnivalók