Család-barát

Túrkevei birkapaprikás

Hozzávalók:
25 kg. földarabot birkahús (csontos részekkel együtt)
1 db perzselt birkafej
4 db. perzselt köröm
35-40 dkg só
2-2,5 kg. vöröshagyma
2 kg zsír
1 fej fokhagyma
40 dkg. darált különleges és fél édes paprika
15 dkg. édes erős csöves száraz piros paprika
Belsőség

Elkészítése:
A lábas belsejét kizsírozzuk, rátesszük a hagymát és egyenletesen kavargatjuk, amíg aranysárgára nem pirul. A hagymát nem szükséges, annyira megpirítani, mint a pörkölt esetében. Mikor megpirult a hagyma, levesszük a lábast a tűzről és állandó keverés mellett rászórjuk a pirospaprika két harmadát. Beletesszük a fejet és a körmöket, a csontos rész alulra tesszük. Majd a húsos részeket is beletesszük. Adunk hozzá egy kevés vizet, bár nem pörköljük a húst, mégis ugyanúgy keverjük mint a pörköltet. Rögtön hozzáadjuk sót. és a darabora tört száraz piros paprikát, lassú tűzön főzzük. A májat a főzés befejezése előtt 20-30 perccel tesszük bele. Ekkor adjuk hozzá a megmaradt piros paprikát is. Ha a hús túl sok levet engedett, a főzés végén vegyük erősebbre a lángot, főzzük el belőle ilyenkor többször nyúljunk alá keverőkanállal, mert könnyen leéghet. Ezután készre főzzük. Az elkészült étel olyan lesz, mint ahogy azt „Erdei Ferenc leírta egyik könyvében, vékony zsír úszik a levén, de maga lé sűrű ízes, tökéletes asztali örömet okoz.

További olvasnivalók