Család-barát

Család-barát – receptek

Család-barát desszert

Hozzávalók:
Mandula piskóta
15 dkg mandula liszt
10 dkg porcukor
17 dkg tojás fehérje
7 dkg kristály cukor

Pisztácia dísz
2,5 dkg pisztácia paszta
8 dkg fehér csokoládé
4 dkg ostya

Sárgájás alap
10 dkg tejszín
15 dkg tej
4 dkg kristálycukor
fél vanília rúd
tojás sárgája 7,5 dkg

Fehér csokoládé mousse
Sárgájás alap fele
22 dkg fehér csokoládé
22 dkg tejszín
12 dkg mascarpone
fél vanília rúd
3 cl Triple sec

Rubi csokoládé mousse
Sárgájás alap fele
22 dkg rubi csokoládé
22 dkg tejszín
20 dkg málnapüré

Fehér csokoládé ganage
60 dkg fehér csokoládé
2 dkg zselatin
2 dl víz
25 dkg cukor
10 dkg glükóz
2 dl tejszín
zöld mandula aroma

Elkészítés:
A mandula lisztett a porcukorral elkeverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, majd a mandula lisztet óvatosan beleforgatjuk. Lapot kenünk belőle. 160 fokon 12 percig sütjük.
A fehér csokit felolvasztjuk, belekeverjük a pisztácia pasztát, majd az ostyát. Két fólia közé simítjuk. Hagyjuk dermedni.
A sárgájás alaphoz felmelegítjük a tejszínt, tejet, kristálycukrot, vaníliát. Folytonos keverés mellett a tojássárgájára csorgatjuk, majd gőz felett tovább főzzük.
A fehér csoki mousse készítése: sárgájás alap felét még melegen elkeverjük a csokival, ízesítjük a mascarponéval, vaníliával és a triple sec-kel, majd a tejszínhabbal lazítjuk és elkeverjük 1 dl zselatinnal.
A rubi csoki mousse készítése: sárgájás alap felét még melegen a rubi csokoládéra öntjük. Málnapürével ízesítjük, a tejszínhabbal lazítjuk, 1 dl zselatinnal elkeverjük.
A formákat a fehércsokis mousse-sal félig töltjük, majd a málnás rubi csoki mousse-sal teletöltjük.
A mandulás piskótából talpakat szaggatunk, ezeket rakjuk a krémre.
A desszerteket a formákban kifagyasztjuk.
A cukrot, glükózt, tejszínt felforraljuk, beletesszük a beáztatott zselatint, majd a fehér csokira öntjük. Zöld mandula aromával színezzük.
A kifagyott desszerteket rácsra helyezzük és bevonjuk a ganage-val. Hagyjuk dermedni.
A pisztácia díszből karikákat szaggatunk, ezzel díszítjük.

További olvasnivalók