Zöldfűszeres pisztráng
Hozzávalók: 2 db pisztráng, kapor, petrezselyem, rozmaring, 1 fej+ 2-4 gerezd fokhagyma, kevés só, 1 evőkanálnyi olaj, citrom a tálaláshoz
– A pisztrángokat fémdörzsi segítségével megtisztítjuk, mossuk.
– A hasüregükbe zöldfűszereket és fokhagymát teszünk, a bőrét enyhén átsózzuk.
– Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a félbe vágott fokhagyma fejet, és a halakat.
– Kb. 10-10 perc alatt mindkét oldalát ropogósra sütjük.
– Citrom gerezdekkel tálaljuk
Borsó püre
Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, kevés só, őrölt bors, pár levél menta, kisebb csokor petrezselyem
– Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk.
– Hozzáadjuk a borsót, a fele mennyiségű összevágott mentát, petrezselymet és a borsot (esetleg pár evőkanálnyi víz hozzáadásával) puhára pároljuk. A párolás végén rádobjuk a menta és a petrezselyem másik felét is.
– Kicsit darabosabbra pürézve tálaljuk.
Rozmaringos-balzsamos burgonya
Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 2 evőkanál olaj, 2 ág rozmaring, 1 fej fokhagyma, csipet só, 3 evőkanálnyi világos színű balzsamecet
– A burgonyát alaposan megmossuk, és héjastól egy ujjnyi vízben, fedő alatt puhára pároljuk.
– Az olajat serpenyőbe öntjük, rádobjuk a félbe vágott fokhagymát és a megmosott, leszárított rozmaringot. süssük pár percig, hogy a fűszerek íze jól átjárja az olajat.
– Dobjuk rá a leszűrt burgonyát, fogassuk-süssük pár percig, öntsük rá a balzsamecetet, ezzel is forgassuk át, enyhén hintsük be sóval. és tálaljuk.