Család-barát

Család-barát – receptek

LENCSEFASÍRT HAJDINÁVAL (GLUTÉNMENTES, VEGÁN)

Hozzávalók:
400g lencse (zöld lencse, vörös lencse, barna lencse is jó)
100g hajdina *
2 ek. darált paprika (“Édes Anna” / “Erős Pista”)
2 kk. őrölt paprika
2 kk. provence-i fűszerkeverék
1 kk. fokhagymapor
1 kk. őrölt kömény
2 kk. római kömény
2 kk. folyékony füst **
2-3 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS:
A lencsét és a hajdinát mosd át, majd áztasd be legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára is lehet. (Mehetnek egy edénybe.)
Szűrd le a lencsét, hajdinát, és tedd aprítógépbe az összes fűszerrel együtt. (Ez egy nagy adag, ha kicsi aprítód van, több részletben dolgozz!)
Aprítsd össze alaposan, amíg összeáll egy nedves tapintású, formálható masszává. Ha nagyon nem boldogul az aprító, egy-két evőkanál víz segíthet, de ezzel légy óvatos, mert ha túl lágy lesz, nem tudod majd szépen formázni.
Evőkanálnyi adagokból, olajos kézzel (kevésbé ragad, de nem életkérdés, ha nem használsz olajat) formálj fasírtokat és forró serpenyőben, kevés zsiradékon süsd mindkét oldalát amíg egy kicsit megpirul. Ennyi! (Nálunk mindig verseny folyik a kicsit jobban megpirult darabokért… )

További olvasnivalók