Család-barát

Család-barát – receptek

Bodza szörp

Hozzávalók: (3 db 0,5 literes üveghez)
1 liter víz
80 dkg kristálycukor
8-10 tányér friss bodzavirág
1 citrom héja és leve

Elkészítés: (virág/ fűszerszörpök)
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, és hagyjuk langyosra hűlni.
A citrom héját vékonyan lehámozzuk, és a citrom levével együtt, a langyos szirupba tesszük.
A bodzavirágot vagy a fűszernövényt egy nagyobb üvegbe tesszük (fontos, hogy nem szabad megmosni a virág fejeket, mert az értékes virágport így elvesztjük!), és ráöntjük a langyos szirupot.
Egy tiszta textillel lefedjük, és lehetőleg hűvös, tűző napfénytől védett helyen 1 napig pihentetjük, áztatjuk, közben kétszer-háromszor átkeverjük.
Áztatás után, leszűrjük, majd sűrű szövésű géz anyagon/ textilen átszűrjük a levet.
Az így kapott szörpöt gyorsan, nagy lángon felforraljuk, majd tiszta üvegekbe merjük, rátekerjük a kupakot, és fejen állva, dunsztba tesszük kihűlésig.

További olvasnivalók