Család-barát

Levendulás szamóca szörp

Hozzávalók: (6 db 0,5 literes üveghez)
1,5 liter víz
1 kg érett szamóca
1 kg kristálycukor
30 gramm szárított levendula virág
2 citrom héja és leve

Elkészítés:
1 liter vízből és 1 kg cukorból szirupot főzünk, amibe beletesszük a citromok héját és kifacsart levét, majd beletesszük a szárított levendula virágot, és 1 napig hűvös, tűző napfénytől védett helyen 1 napig pihentetjük, áztatjuk, közben kétszer-háromszor átkeverjük.
Az epret kisebb darabokra vágjuk és 20 dkg cukorral összekeverjük, összetörjük, majd állni hagyjuk, amíg kiengedi a levét.
A levendulás szirupot sűrű szövésű géz anyagon/ textilen leszűrjük.
Az epret szitán áttörjük, a levét felfogjuk, (a visszamaradt gyümölcshúsból lekvárt tudunk készíteni) és hozzáadunk még 30 dkg cukrot.
A levendulás szirupot és az eperlevet összeöntjük, gyorsan felforraljuk, majd tiszta üvegekbe merjük, rátekerjük a kupakot, és fejen állva, dunsztba tesszük kihűlésig.

További olvasnivalók