Család-barát

Rakott padlizsán

Hozzávalók:
250 g paradicsomszósz
1,5 kg padlizsán (hosszú alakú)
250 g mozzarella
100 g reszelt parmezán sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olíva olaj

friss bazsalikom

Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 200°C hőmérsékletre.
Mindenek előtt mossuk meg a padlizsánt és hosszában 1 cm -es szeletekre vágjuk. Vegyünk egy tálat, tegyünk bele egy sor padlizsánt és szórjuk meg sóval (nagy szemű sóval), ismételjük meg ezt a műveletet mind addig amíg van padlizsán. Zárjuk le egy tányérral amire valami nehezéket is helyezhetünk, ez által könnyebben ki fogja adni a benne lévő vizet és nem lesz keserű.
Amíg „izzad” a padlizsán készítsük el a paradicsom szószt. Egy lábasba tegyünk egy kis olajat, tegyük bele a fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Hagyjuk néhány percig pirulni, majd adjuk hozzá a paradicsom pürét. Sóval és borssal ízesítsük, és hagyjuk mindaddig főni, míg nem sűrűsödött be a szósz.
Mikor kész, tegyük bele a bazsalikom leveleket és zárjuk el a tüzet.
Szeleteljük fel a mozzarellát.
Folyó víznél mossuk le a padlizsán szeleteket és szárítsuk meg.
Egy nagyobb lábasba tegyünk bőséges olajat, és süssük meg benne a padlizsánt. Ne tegyünk bele sokat egyszerre, mert lehűti a az olajat. Forgassuk meg, hogy mindkèt oldala átsüljön. Vegyük ki, és tegyük papírtörlőre .
Olajozzunk ki egy tepsit (15×20 cm ) ès tegyünk rá paradicsomszószt.
Rakjunk a tepsi aljára egy sor padlizsán szeletet, tegyünk rá paradicsomszószt, szórjuk meg parmezán sajttal, majd tegyünk rá mozzarella szeleteket. Hasonló módon készitjük a többi sorokat is, mindaddig amíg van hozzá anyagunk. A tetejère jusson paradicsomszósz ès parmezán sajt. Helyezzük a sütöbe 40 percig 200 fokon. Amikor megsült, kapcsoljuk ki és hagyjuk a sütőbe pihenni. Kihűlve vagy hidegen kockára vágva tálaljuk.

További olvasnivalók