Dankó Rádió

A Dankó Rádió eddig sosem hallott gramofonlemezeket kezd játszani!

A felvételek Bartha Ágoston jóvoltából kerültek a csatorna birtokába.

Bartha Ágoston hangász neve ismerősen csenghet bárkinek, aki egy kicsit is jártas a magyar nóta világában, hiszen ma Magyarországon ő az egyedüli ember, aki a lemezgyűjtésnek él, és ennek a lényege számára nem öncélú, hanem a közkincs teremtés és a népzenei műveltség népszerűsítése.

A Dankó Rádiónak átadott gyűjteményét főként a háború előtti,  20-as, 30-as évekből származó magyar nótakorongok adják, amelyeket már 1995-ben elkezdett összegyűjteni. 4000 darab ilyen gramofonfelvételt talált padlásokon és hagyatékokban az országot járva, melyeket ő később megtisztított, katalogizált, és a közmédia archívumának rendelkezésére bocsátott.

A közmédia archivátorai ezeket tovább tisztították, restaurálták és digitalizálták, majd egy részüket rövidesen a Dankó Rádió játszani kezdi, az Az a szép című műsorban naponta 19-20 óra között, valamint „frissülni” fog e gyűjtemény anyagával valamennyi nótasáv.

Azonban Ágoston most sem pihen, újabb gyűjtést tervez, amihez bárki hozzájárulhat saját lemezeivel, sőt mindenkit arra biztatunk, aki ilyenek birtokában van, hogy keresse fel őt, hiszen nála biztos jó helyet lelnek és így ez a művészeti ág is életben tud maradni. Ráadásul, akár vissza is hallhatja őket később a rádióban!

Videó ajánló

Olvasson tovább