Duna World

Pacsirta

Július 22-én, 11:05-től a Duna World műsorán!
 

Vajkayék hosszú évek óta görcsösen reménykednek abban, hogy szerencsétlen, csúf lányuk végre megtalálja társát s a boldogságot. Most is azért küldik el Pacsirtát néhány napra a rokonokhoz, hogy bemutassák a háromgyermekes, özvegy ispánnak. A magára maradt házaspár ismét összetalálkozik a régi barátokkal. Színházba is elmennek, ahol már évek óta nem jártak, mert Pacsirta nem bírja a színházszagot. Az előadás után Vajkayt meghívja a kaszinóba hajdani asztaltársasága. Az idős ember, aki már évek óta lemondott mindenről, most átmulatja az éjszakát, s hajnalban, a keserű kijózanodás pillanataiban először néz szembe a maga és felesége elrontott életével, lányukért feláldozott, elvesztett boldogságukkal.

A film díjai: Cannes 1964, a legjobb férfi alakítás díja Páger Antalnak, Magyar Filmkritikusok Díja – a legjobb női alakítás Tolnay Klárinak, a legjobb férfi alakítás Páger Antalnak.

A film a magyar irodalom egyik gyöngyszeme, Kosztolányi Dezső azonos című műve alapján készült.

Magyar játékfilm (ff.), 1963

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 555. oldalán.

Forgatókönyvíró: Huszty Tamás
Zene: Farkas Ferenc
Operatőr: Illés György
Rendezte: Ranódy László

Szereplők: Nagy Anna (Pacsirta), Tolnay Klári (Vajkayné), Páger Antal (Vajkay), Bara Margit (Dobáné), Törőcsik Mari (Margit), Darvas Iván (Füzess Feri), Csala Zsuzsa, Greguss Zoltán, Bessenyei Ferenc, Kiss Ferenc, Gózon Gyula, Görbe János, Latinovits Zoltán (Miklós)

Videó ajánló

Olvasson tovább