Roma Magazin: Szociális Cirkusz

Az augusztus 12-i adás tartalmából.
 

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui cigány tábort, több mint háromezer ártatlan ember meggyilkolásával. A tragikus évforduló alkalmából Európa-szerte szerveztek megemlékezéseket. Az Országos Roma Önkormányzat budapesti székházában tartott rendezvényt az áldozatok emlékére.

Balassagyarmaton a Cigány Felzárkóztatásért Országos Szakmai Szövetség szervezett koszorúzást és emlékmenetet. A megemlékezésen a szervezet elnöke, Jakus László mellett részt vett Csach Gábor, a város alpolgármestere is, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarország felemelkedése csak a romákkal közösen képzelhető el.

Nektek és anyámnak. Roma költők alkotásait bemutató sorozatunkban a kortárs magyar költészet egyik legfigyelemreméltóbb alakja, Balogh Attila verse hangzik el, Lux Ádám színművész előadásában.

„Labdákat dobálni tanítunk, de céljaink a tanulási készségek fejlesztésétől a társadalmi befogadás elősegítéséig terjednek.” Így fogalmaznak azok a zsonglőrök, akrobaták, bohócok és kötéltáncosok, akik a ráéreztek a cirkusz világának integráló, fejlesztő és megtartó hatására. Az úgynevezett Szociális Cirkusz még gyerekcipőben jár Magyarországon, de ennek ellenére sok fiatalnak segít abban, hogy megtalálja önmagát.

Roma magazin – Duna – augusztus 12., hétfő, 6:45

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább