Domovina: Autóstoppal a világ körül

Az augusztus 19-i adás tartalmából.

1. Autóstoppal a világ körül

A kassai Stano Tomek már 10 éve autóstoppal járja a világot. S bár sokunknak úgy tűnhet, hogy meglehetősen érdekes módja a szabadidő eltöltésének, ez az utazás az ismeret szerzésről és a saját határok átlépéséről is szól. A világ minden táján megfordult, furcsábbnál furcsább közlekedési eszközökön utazott, különböző betegségekkel harcolt – mégsem adná semmiért ezt a szabad érzést.

2. Kassa – a turizmus fellegvára
Kassa északi részén, az ún. Várdombon található a mintegy 22 méter magas kilátó torony. Elődje a Rákóczi-kilátó volt, ám 1919-ben, mint az egykori monarchia jelképét, lebontották. A jelenlegi kilátó is kiváló panorámát kínál a városra és környékére. Elkalauzoljuk önöket a
történelmi városközpontjba is. S akinek nem felelnek meg a nyári hőségben felhevült óváros utcái és nem nyer elég enyhülést a szökőkutaktól sem, az akár felkeresheti a Csermely – Alpinka útvonalon közlekedő híres kassai gyermekvasutat is.

3. A csokoládé bűvöletében

Az egyik liptószentmiklósi kávéház nem a belvárosban található, hanem tulajdonképpen az ipari negyedben. S ebben az esetben is érvényes a mondás, hogy a jó bornak nem kell cégér. Szájhagyomány útján terjed a városban, hogy itt milyen kiváló a hangulat, finom a kávé, a sütemények pedig teljesen mások, mint a többi helyen. A helyi mestercukrásznak, Martin Devečkának minden esélye megvolt,
hogy álomkarriert fusson be külföldön. Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, de elképzelni sem tudta, hogy csak nagyritkán látogathasson haza a gyönyörű liptói hegyekbe. S így végleg hazatért. Élete, akár egy édes körhinta, már évek óta a csokoládé körül forog.

4. Kaszárnyákból kultúrparkot

Kaszárnya Kultúrpark Kassa. A 19. századi osztrák-magyar laktanyákból álló területet sikerült új, többfunkciós kulturális központtá változtatni. Az új építészeti megoldások a legteljesebb mértékig tiszteletben tartották a meglévő épületek értékeit. A három történelmi épületet, különleges építészeti bravúrként, nyolc kisebb pavilon egészíti ki.
A Polgári és Ipari Épületek kategóriájában a Szlovák Építészkamara
2014-es CE ZA AR-díját a Kaszárnya Kultúrpark Kassa nyerte el.

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerkesztő munkatárs: Bencsik János
műsorvezető: Antala Zsuzsanna

2019. augusztus 19., hétfő, 7:15 Duna
Ismétlés aznap a Duna World-ön 13:50-től.

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/08/domiovina_190819.00_02_59_15.Still001-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább