Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Megalakult az Egri Borműhely

A március 16-i adás tartalmából.
 

Megalakult az Egri Borműhely. Az egyesületet tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Különleges 400 darabos gyűjteménnyel rendelkezik az egri Tóth Sándor. A történész gyermekkorától gyűjti a fegyvereket, amelyek mind Magyarország egy-egy korszakáról mesélnek. Munkatársunknak olyan, 1848-ból származó eredeti szablyákat, kardokat, kovács puskákat mutatott, amelyek sokszor családi címerrel díszítettek.

A tizennegyedik tábornok nem a Haynau által felállított bitón végezte, de talán szerencséje is Répássy Mihály honvéd tábornoknak, mert a szabadságharc bukása előtt még katonai pompával hantolták el Szegeden, ugyanis a kolera okozta halálát. A kemecseiek 2007-től ápolják emlékét, és minden évben igen magas rangú állami vezető emlékezik meg a tábornokról március 15-én.

Idén először rendeznek hagyományteremtő szándékkal huszártalálkozót ma Kőszegen. A katonai hagyományokat nagy lelkesedéssel ápoló város elsősorban a török elleni harcokról ismert, de a huszárok emlékezete is él.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 16., szombat, 5:05

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább