Hajnal-táj: Horgászok

A március 22-i adás tartalmából.
 

Növényvédelem
Szerbiában még használható az a 600, főleg rovarölő és gyomirtó szer, amit az Európai Unióban már betiltottak. Ezek a szerek mindaddig alkalmazhatók, amíg az ország nem válik az EU teljes jogú tagállamává – mondta a szerb mezőgazdasági miniszter. A vajdasági gazdálkodók körében annak jártunk utána, hogy ki milyen vegyszereket használ, illetve mit javasolnak a szakemberek lehetséges jövőbeli alternatívaként.

Riporter: Tényi Edit
Narrátor: Vörös Gábor
Beszélnek:
Rihter Franjo, termelő, Szabadka
Agárdi József, méhész, Szabadka
Pajor Margit, általános szakorvos
Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök

Hallgassa meg!

Halak napja

Március 20 a Halak napja. Ez alkalomból a Magyar Haltani Társaság és a Magyar Országos Horgász Szövetség először tartotta vidéki helyszínen, Tiszaörvényben a Halak Napja központi rendezvényét. A konferencián beszéltek a természetesvízi halaink hasznosításáról, a vörösszárnyú keszegről, mint az év haláról, a klímaváltozás hatásáról és érdekességekről is szó volt a hazai halak világából.

Hallgassa meg!

Balaton

A héten, a halak napján, sajátos módon zajlott a horgászok ellenőrzése a Balaton több pontján.

Hallgassa meg!

Horgászok

Egy tokaji fiatalemberrel beszélget Zsoldos Barnabás aki Dél Afrikában a pergetős horgász VB-n képviselte Magyarországot és az előkelő 2-ik helyezést érték el.

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol

Hallgassa meg!

Csávázás
Zsigó György, a Magyar Növényorvosi Kamara budapesti alelnöke beszél, hallgatói kérdés alapján a csávázott és a nem csávázott vetőmagvakról. Hallgatónk azt szeretné elérni, hogy ne csávázzák a vető magvakat. Ezzel szemben Zsigó tanár úr felhívja a figyelmet arra, hogy a csávázás, rendkívül környezet kímélő, bio szellemiségű eljárás, mert a legkisebb környezeti terhelést okozza.

Hallgassa meg!

Precízió

Félmillió munkahelyet spórolhat meg a digitalizáció a mezőgazdaságban, ahol a legnagyobb gondot a munkaerő hiány okozza. Ezért sem kell megijedni a technológiai forradalomtól. A precíziós gazdálkodás éppen azt jelenti, hogy növényre, állatra szabott a működés, ezért a digitalizáció nem csak a nagyobb gazdaságoknak, hanem a kisebbeknek is a jövőt jelenti. Vannak-e még félelmek és jogosak lehetnek-e a kételyek? Elsőként Konrád Viktória kistermelőt kérdezte Juhász Zsolt.

Hallgassa meg!

Kajszi
A kajszi javában virágzik, de a talajban nincs elég nedvesség, hiszen aszályról beszélnek a szakemberek, de ilyenkor is nagy figyelmet kell fordítani a fák védelmére mert ha csapadékosra fordul az időjaárás akkor azonnal védekezni kell a monilia ellen.

Hallgassa meg!

TESZEDD
Szegeden a Tisza ontja magából a szemetet, hiszen a folyó – különösen,mikor árad, rengeteg petpalackot visz a hátán. A városban 18-tól gyűjtik a szemetet , iskolások, munkahelyi közösségek. Nagy Margit először Ótott Ferencet szólította meg, akinek az otthona a folyón van, egy úszóházban. Az eredetileg állatorvos férfi sportkomplexumot üzemeltet, sokat küzdenek az emberek hanyagságával.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – március 22., péntek, 5:05

Műsorvezető: Bakos Csaba
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább