Hajnal-táj: Makói hagyma

A március 26-i adás tartalmából.
 

Takarítják a Kis-Balaton környékét
Már hagyomány, hogy tavasszal kitakarítják a természetvédelmi területnek számító Kis-Balaton környékét, összeszedik és elszállítják az árkokban, félreeső, vagy forgalmas utak mentén szétszórt szemetet. A Bútoroktól, a háztartási eszközökön át a számítógéproncsokig, tonnaszám kerül ilyenkor hulladék a gyűjtőhelyekre. Rikli Ferenc riportja.

Porcelánbaba
A művelet lelke a porcelán formába öntése, az öntőformák kimunkálása. Királyok, fejedelmek, történelmi személyiségek élethű másolatai porcelánból – Cibulánné Csizman Erzsébet- gyémántkoszorús babakészítő mesterrel Domokos István beszélgetett.

Makói hagyma
2006-tól eredetvédett, mostanra már hungarikum lett a makói őshonos vöröshagyma. Hiába értékének elismerése, ha egyre kevesebb van belőle a piacon. Igény pedig lenne rá, mivel az embereknek egyre fontosabb , hogy hazai, jó minőségű és megbízható élelmiszert vegyenek. Ám gyakran mégis az olcsóság győz. Mi lesz veled makói vöröshagyma? Nagy Margit riportja.

Az informatika már ott van a borkészítésben
A pincészetek is applikációkat, szenzorokat használnak. Míg korábban csak a kétkezi munkára volt szükség, mára egyre több informatikus elkél a borászatokban is. Legalábbis az Egri borvidéken. Pilisi Csenge felvétele következik.

Az Év Európai Fája a mandula
Magyarországot idén egy csavarodott törzsű, több mint százéves mandulafa képviselte és meg is nyerte a megmérettetést! A pécsi Havas Boldogasszony templom mellett álló matuzsálem csodás látványt nyújt az arra látogatóknak most a mandulavirágzás idején. Dénes Gabriella botanikussal Zsoldos László beszélgetett…

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – március 26., kedd, 5:05

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább