Mind Budapesten, mind vidéken már nagyban készülnek a közösségek a Széder estére

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt a hitközségi választásokról, a közelgő pészahi ünnepről, de szóba került még az Élet Menete is.

Hallgassa meg!

 
Az elnök elsőként értékelte a legnagyobb hitközségben, a BZSH-ban lezajlott választást. Mint elmondta, egy nagyon nehéz választás volt, mivel a budapesti hitközségben két erős tömb alakult ki, amelyek mintegy árok mentén egyben szavazott. A szavazás eredménye az lett, hogy az egyik tömb adta az elnököt, míg a másik tömbből pedig nagyon sokan kerültek be az elöljáróságba. Végeredményét tekintve nagyon harmonikusan alakult a dolog, mert így a teljes budapesti közösséget képviselik az elöljáróság tagjai.

A Mazsihisz tisztségviselőit is rövidesen megválasztják, május 12-én kerül erre sor, amikor is a szervezet elnökéről, alelnökeiről, vezetőségéről, a pénzügyi és a választási bizottságok tagjairól döntenek majd a küldöttek. Heisler András megerősítette, ezen a tisztújításon meg kívánja mérettetni magát.

A közelgő pészahi ünnepre készül a Mazsihisz, de ezt a taghitközségein keresztül teszi, hiszen ezekben a közösségekben ülik meg a Széder estét majd a hívek. Már csak azért is, mert a Mazsihisz mint a legnagyobb hazai zsidó hitközség ernyőszervezetként működik, a feladata elsősorban az érdekképviselet. Ezen kívül természetesen biztosítja a feltételeket, mint most, amikor minden közösségbe kivitette az ünnepi maceszt. Minden mást a taghitközségek önállóan intéznek. Az elnök hozzátette, mind Budapesten, mind vidéken már nagyban készülnek a közösségek a Széder estére.

A Mazsihisz elnöke beszámolt arról, hogy szerencsére Budapesten már három helyen is be lehet szeretni a kóser alapanyagokat a Széder estére is azoknak, akik nem közösségben, hanem otthon, családban ülik meg az estét. Az ortodoxia által üzemeltetett Dob utcai boltban, a Dohány utcában is működik egy kóser bolt, de mellettük a BZSH is nyitott egy kóser élelmiszerboltot a Síp utcában, itt az üzlet emeleti részén még egy kulturált pizzéria is nyílt.

Míg Izraelben egynapos a Széder, a szétszóratásban élő közösségek kétnapos ünnepet tartanak, ez egyébként a babilóniai zsidóságra vezethető vissza, amikor is távol voltak Jeruzsálemtől és fennállt a veszélye annak, hogy az ünnepet nem pontosan ülik meg, ezért döntöttek úgy, hogy inkább kétnapossá teszik azt, kizárva a tévedés veszélyét. Manapság az a szokás nagyon sok helyen, hogy a családok az egyik nap a közösséggel együtt, míg másnap pedig otthon ülik meg a Széder estét. Heisler András elárulta, ő maga idén mindkét estét a családjával tölti, hiszen négy generáció üli majd körbe az asztalt.

Ebben az évben is egybeesik a Széder este és a Húsvét, a Nagypéntek. Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke elmondta, szerencsére ma Magyarországon a zsidó-keresztény párbeszéd hivatalos része működik, nagyon jó a kapcsolatuk a keresztény egyházakkal, több közös programot is szerveznek, ha a közéletben közösek az érdekeik, akkor együttesen lépnek fel, hozzátette azt is, nem sok helyen van ilyen nagyon jó kapcsolat a keresztény egyházak és a zsidó felekezet között.

Vasárnap tartották az Élet Menete fővárosi vonulását, amin idén is több ezren vettek részt. Az idei menetnek a különlegessége az volt, hogy az idősebb, mozgásukban korlátozott Holokauszt túlélőknek elektromos autókat bocsátottak a rendelkezésükre, így nekik nem kellett végigsétálniuk az utat. Heisler András elmondta, bár eddig minden Élet Menetén ott volt, de eddig az volt számára a legmegrendítőbb pillanat, amikor Kardos Péter főrabbi, aki a rabbikar egyetlen Holokauszt túlélője, mondta el a Kél molé ráchámim imát. A Mazsihisz elnöke megjegyezte, idén is nagyon sok fiatal volt a meneten, nagyon sok zsidó és nem zsidó ember jött össze, Budapest civil polgárai mentek ki, hogy együtt emlékezzenek, tegyenek hitet amellett, hogy soha többet nem akarnak olyan világégést, mint amilyen volt a XX. században.

Az interjú a 2019. április 19-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.