Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Népművész tojásírók, tojásfestők

Az április 22-i adás tartalmából.
 

Népművész tojásírók, tojásfestők
Ahány ház és ahány tájegység, annyiféle hímes tojás. Egyre többen ismerik meg a partiumi úgynevezett pulitéros tojás festésének titkait. A pedagógusok és a néprajzkutatók számos rendezvényt tartanak, ahol nemcsak a különlegesen díszített tojást, de a húsvéti hagyományokat is felelevenítik. Az élénk színű tojásokat egyedül a Fekete Körös völgyi színmagyar településen, Köröstárkányban festik, és mindössze csak ketten foglalkoznak vele. A nagyhéten több iskolában tartottak a gyermekek számára kézműves foglalkozást, ahol a húsvéti hagyományok megismerése mellett a különböző tojásfestési technikákat is gyakorolták. A riporter Ionescu Nikolett.

A Fejér megyei Bodajkon Daru Péterné alkotásai olyanok, mint a festmények csak éppen tojásra készítve. A népi iparművész egy különleges technikát dolgozott ki: gyakorlatilag feje tetejére állította a tojásfestést: a már befestett tojáson úgy hoz létre mintákat, hogy visszamaratja a festéket a felületen. Művészete bekerült Bodajk helyi értékei közé, tojásai pedig a világ számos országába eljutottak, köztük Vatikánba is, Ferenc pápához. Benkő Andrea járt nála.

A tojásokat pingálják, karcolják, berzselik, patkolják, de ezen kívül is még számos módja van annak, hogyan lehet díszíteni. Zsigóné Kati népi iparművész több mint 10 féle tojás díszítési technikával dolgozik. Tojáskölteményeit látva az ember csak ámul és bámul, és kincseit látva arra is rádöbben, hogy aranytojás már pedig létezik. Az egyik legkülönlegesebb műve egy hatalmas strucctojás: az ország tojása, amin egy évig dolgozott a népi iparművész. Zsigóné Katit. Nagy Margit kereste fel kecskeméti otthonában.

Komplett templom és kovácsműhely a tojásban és patkolt tojások a boszorkányok ellen. A többi között ezek is láthatók Markazon, ahol magángyűjteményből nyílt állandó tojáskiállítás. A patkolt tojásmúzeumban a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos jelkép- és motívum kincs világába és megismerkedhetnek a különböző módon díszített tojásokkal is. A tojásdíszítés mára önálló népművészeti ággá fejlődött. Pilisy Csenge felvétele.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 22., hétfő, 06:00

Szerkesztő: Horváth Katalin

Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább