Kossuth Rádió

Szombat délelőtt: Sopron - Központi Bányászati Múzeum és Erdészeti Múzeum

Az április 27-i adás tartalmából.
 

A Leghűségesebb város, a kékfrankos hazája, vagy éppen a Tűztorony. Sopronról sok minden eszébe jut az embernek, de a nehézipar és a bányászat nem igazán. Pedig a mai Sopronhoz tartozó Brennbergbányán nyitották meg az 1700-as évek közepén Magyarország első szénbányáját, amely egészen a II. világháborúig működött, sőt 1956-ban egy rövid időre újranyitották. Ennek és a bányászatnak állít emléket a Központi Bányászati Múzeum Sopronban. Az épület tőszomszédságában áll az Erdészeti Múzeum, amely az erdészet és a természetvédelem mellett a Selmeci diákhagyományok tárgyi emlékeit is őrzi.
Sopronba ugyanis éppen 100 éve érkezett Selmecről az erdészeti és bányamérnöki egyetem, amelynek akkori diákjai magukkal hozták sajátos hagyományaikat. Hogyan talált otthonra a nagy múltú intézmény és hogyan őrzik selmeci hagyományaikat a mai egyetemisták?
A műsorunkban bemutatjuk a Fertő-táj világörökségi terület legszebb túraútjait, kapcsolunk a „magyar Versailles”-ba a fertődi kastélyba, meglátogatjuk a legnagyobb magyar, Széchenyi István egykori lakóhelyét a nagycenki kastélyt, ott leszünk a Fertő-Hanság Nemzeti Park szolár hajójának indulásakor is a Fertő-tónál és megkóstoljuk a térség híres borát: a kékfrankost is.

Jó szerencsét! Tartsanak velünk.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Szombat délelőtt – Kossuth – április 27., szombat, 10:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Czifra Szilvia

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább