Hajnal-táj: Stresszmentes mangalicatartás

Az április 26-i adás tartalmából.
 

Naperőmű park Bogácson
A Borsod megyei Bogácson naperőmű park működik a település határában. Az ötletgazda egy helyi fiatal, aki külföldi tapasztalatait kivitelezte a saját földjén. Így a termálfürdőjéről és pincesoráról nevezetes bükkaljai település újabb hasznos érdekességgel bővült. Az ötlet jó példa lehet másoknak is, ugyanis a múlt évtől már állami támogatást is kaphatnak a földtulajdonosok naperőművek létesítésére. Jankó Szabolcs naperőmű tulajdonossal Horváth Katalin sétált a területen.

Hajnali csali
Apagyon a Kenderáztató tó mindig kedvelt horgászhely volt, de jó pár éve, amikor a település vezetése a horgász egyesülettel karöltve horgászvízzé varázsolta, a horgászok paradicsomává vált. Természetes keletkezésű víz volt, amelyet a kender ipari méretű termesztésekor a termelőszövetkezetek ily módon hasznosítottak. Idősebb emberek emlékei szerint nagyon aszályos nyarakon ki is száradt, csak iszap maradt a helyén, de az őszi, téli csapadékok ismét feltöltötték. Ekkor még haltelepítésről szó sem volt, de a madarak által és egyéb, a véletlennek köszönhető módon, már jelentkeztek benne az őshonos halak, így főleg az aranykárász, a compó, a csuka és igazi vadpontyok is. Hajnali csali rovatunkban Zsoldos Barnabás járt az apagyi tó partján.

Védekezés a bogárinvázió ellen
Melegszik az idő és támad a poloskaszagú szilvadarázs, a selyemfényű puszpángmoly, a kórokozó gombák közül a virágfertőző monília. Apró vagy szinte láthatatlan növényi kártevők a gyümölcsösökben, a virágoskertekben az örökzöldek között. Hasznos tanácsok Zsigó György növényvédelmi szakértőtől Bozsik gazda rovatában.

Stresszmentes mangalicatartás
Pályázhatnak a gazdálkodók mangalicatartásra is. A Kárpát-medencében érzi igazán jól magát, a biopiacok slágerterméke, a bőzsírú mangalica. Közel kétszeresére nőtt az elmúlt 10 évben a magyarországi mangalica állomány, mintegy 60-70 ezer hízót nevelnek ma hazánkban. A hazai mangalicatermékek külföldön is egyre keresettebbek, így sok tartó bővíti az állományt. Drekszler Anna riportja.

Kecsketartásra épülő szociális farm
A Kis-Hortobágy, vagy ismertebb nevén a Borsodi Mezőség ad otthont a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szociális farmjának, ahol megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji termékek, amit Miskolcon és a környező településeken elsősorban termelői vásárokon értékesíti majd. B.Tóth Erika riportja.

A teljes adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Hajnal-táj – Kossuth – április 26., péntek, 05:05

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább