Hajnal-táj: Fecskebarát program

A május 9-i adás tartalmából.
 

– Fecskebarát program indult Székesfehérváron, hogy ismét csapatokban csiviteljenek a madarak a város felett. A megyeszékhely belterületén néhány tucat füstifecske és kb. 200 pár molnárfecske él nyaranta. A számuk folyamatosan csökken, ezért műfészkek kihelyezésével igyekszik a város költésre biztatni a tavasz kis hírnökeit.

Hallgassa meg!

– Idén, a szárazabb tél és tavasz miatt valamivel később indult a szúnyoggyérítés a Balaton térségében, ám a tervek szerint az év második felében tovább fog tartani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis egyre népszerűbbek az őszi hónapok programjai a turisták körében, egyre több ilyenkor is a vendég a tó térségében. Az őszi szúnyoggyérítésből származó többlet költségeket a térség önkormányzatai vállalták.

Hallgassa meg!

– Tesztüzemben már működik az az extrém csapadék és villámárvíz monitoring előrejelzési rendszer, amelyet úgy hívnak, hogy „urban –prex.”(ejtsd: örbönprex) Ez a rendszer Dél-Magyarország és a Vajdaság városainak előre képes jelezni, hogy mikor várható olyan hirtelen és nagy mennyiségben lezúduló csapadék, amely komoly károkat okozhat. A mezőgazdasági területek számára is hasznos, ám a városokban gyakoribb az extrém csapadék megjelenése.

Hallgassa meg!

– A tuzséri Pálinka Manufaktúra KFT a Gyulán rendezett pálinka versenyen Brillante díjat kapott, ami a szakmában az egyik legnagyobb és kiderült, hogy almából is lehet kiváló pálinkát készíteni, noha hazánkban a szilvapálinkának van becsülete.

Hallgassa meg!

– A bor és a pálinka mellett kevés szó esik a sörről, pedig ha a V4 országokat nézzük, a magyarok nem panaszkodhatnak, hiszen csak a csehek előznek meg bennünket. Évről évre egyre több sör folyik le a magyarok torkán, a vásárlók egyre gyakrabban választanak a felső polcról, és főként dobozos sör kerül a kosárba. A döntésben sokat segít a melegebb idő, vagy egy sportesemény. Az öt nagy vezető sörgyár alkotta Sörszövetség adatai szerint a prémium és szuper prémium sörök eladásának növekedése robbanásszerű volt, de a középkategóriás termékek eladása is csekély mértékben csökkent.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 9., csütörtök, 05:05

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább