Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Sorra jelennek meg a gombafajok

A május 17-i adás tartalmából.
 

Idősek
Naponta 425 bentlakó személy teljes ellátásáról gondoskodnak a törökbecsei Felnőttek Otthonában, emellett 2007 óta étkeztetési szolgáltatást biztosítanak a helybeli nyugdíjasoknak, akiknek a száma az elmúlt időszakban napról-napra nő. A bánsági település intézményében a meleg étel elkészítéséről 10 szakács gondoskodik.

Hallgassa meg!

Hajnali csali

Nyíregyháza szomszédságában található az orosi tó, amely kulturált környezetével, hatalmas halaival népszerű a sporthorgászok körében. Adásunkkal egy időben az éjszakai horgászat is kezdetét veszi a vízen. Zsoldos Barnabás egy kapásnak is mikrofon “szemtanúja” volt, hogy hogyan végződött a fárasztás kiderül a riportból

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – a kutya ehet-e halat?

Hallgassa meg!

Bor

Harmadik alkalommal választották meg Gyöngyös Város és a Polgármester borát. Az előbbi a Molnár és fiai pincészet Olaszrizlingje, a másik az Abasári Bormanufaktúra Zenitje lett. A hagyományoknak megfelelően egy társadalmi zsűri és egy szakmai zsűri szavazatai alapján dőlt el, melyik bor viselheti egy éven át a város bora és a polgármester bora címet – ez utóbbit második alkalommal választották ki a zsűritagok. A hétvégén rendezik meg a Mátrai Bornapokat, ahol meg is lehet kóstolni a díjnyertes borokat..

Hallgassa meg!

Karancslap

Százharminc millió forintos közmunka-keretéből sokféle értékteremtő munkát végezetet a Nógrád megyei Karancslapujtő önkormányzata. A faluszépítésen, környezetvédelmen túl a konyhakerti gazdálkodáson át a lovas hagyományőrzésig akad itt fontos feladat bőven. A település polgármesterét Baksa Sándort Tarnóczi László kérdezte

Hallgassa meg!

Moly

Zsigó György növényvédelmi sorozata. Vadgesztenye aknázó moly életciklusa, és a mostani első nemzedék támadása. Plusz információk: A vadgesztenye levélaknázó moly (Cameraria ohridella) súlyosan károsítja a hazánkban legelterjedtebb vadgesztenye fajt, a fehérvirágú Aesculus hippocastanum–ot. Lárvái a levelekben élnek, fejlődnek, a levelek asszimiláló felületét és a fák díszítő értékét csökkentik, legyengítik a fákat és súlyos, korai levélhullást okoznak. Életmódjának ismerete alapján már kialakult a hatékony védekezés ellene. Az aknázó moly kifejlett báb alakban telel át a fertőzött, lehullott levelekben. Tavasszal bújnak elő a kifejlett lepkék, a fatörzsön felmásznak az alsó levelekhez, ahol lerakják a tojásaikat. A kikelt apró lárvák berágják magukat a levelek bőrszövete alá, ott élnek, fejlődnek és táplálkoznak a fehéres, ezüstös színűvé váló foltokban. Foltok kerek vagy erek közötti hosszúkás alakúak, összefolyhatnak. A lárvák gyakran láthatóak az áttetsző epidermisz alatt. A kifejlődött molylepkék kirágják magukat a levélből, és létrehozzák az újabb nemzedéket. Évente 3 nemzedéke fejlődik, a kelések elhúzódóak, így nyár végéig folyamatosan találhatók kifejlett lepke, lárva, báb alakok is a fákon.

Hallgassa meg!

Városi park

A megváltozott időjárási körülmények nemcsak a kiskerttulajdonosokra, de a nagyvárosi üzemeltető cégekre is újabb feladatokat rónak a növénygondozás, tereprendezés és telepítés során. Hogy mik adják a legnagyobb kihívásokat, milyen eszközök és mekkora apparátus kell ahhoz, hogy egy százezres nagyvárosban az ember – akár helyi lakos, akár turista – ápolt zöld területeket találjon – minderről Nagy Csabát, a Győr Szol Zrt,. sajtószóvivőjét kérdezte Gárdonyi Eszter

Hallgassa meg!

Gomba

Nem csak a hegyekben, hanem az alföldi erdőkben is sorra jelennek meg a gombafajok. Jót tesz az eső a gombáknak. Az év eleji szárazság következtében pl a kucsmagomba nem is nagyon termett. Most viszont nagy reményekkel indulhatnak gombászni , mert nagy valószínűséggel sikerrel járnak. Nagy Margit a pusztaszeri erdőkben járt Kotroczó Péterrel.

Hallgassa meg!

Ökotanya

A Bács-Kiskun megyei Kerekegyházához tartozó Kunpusztán tanyákon élnek az emberek. Van, aki csak egy-két állatot tart kedvtelésből, van , aki gazdálkodik, vagy vendéglátásból, lovagoltatásból él. És van köztük egy pici családi tanyagazdaság, ahol a rendszerváltás óta ökológiai gazdaságot vezet egy házaspár, itt nevelték fel 3 gyermeküket, szinte teljesen önellátóak. Ilyenkor van az ültetések és a gyógynövénybegyűjtések időszaka.

Hallgassa meg!

Élő telefonos interjú Zászlós Tiborral a NAK alelnökével a III. Mezőfalvi Mezőgazdasági napokról tájékoztatja a hallgatóságot.

Hajnal-táj – Kossuth – május 17., péntek, 05:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább