Kultúrpercek: Könyvtári beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat

A május 22-i adás tartalmából.
 

Ma délután 4 órakor Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 címmel nyílik kiállítás a pápai Zsinagógában. A Kertész Imre Intézet által megrendezésre kerülő tárlat nem csupán az életmű rejtett rétegeire kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem – választott címéhez híven – valóban eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait.

Folytatódik a könyvtári beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat a Pesti Vigadó könyvtárában. A 16 órakor kezdődő előadás bemutatja, hogy milyen lehetőségek vannak intézményi és magánemberi szinten a digitális kultúra hosszú távú megőrzésére, ismertet néhány sikeres külföldi példát, valamint beszámol az Országos Széchényi Könyvtárban indult webarchiváló projekt eddigi eredményeiről. A Magyarországon még újdonságnak számító téma alkotóknak és kutatóknak, oktatóknak és hallgatóknak, múzeumi, levéltári és könyvtári szakembereknek egyaránt érdekes lehet.

Délután 6 órakor „Mozi a Vigadóban”! A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervez 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. Ma a Stoller Antal Huba koreográfus életétről szóló filmet mutatják be. Stoller Antal a miskolci Avas, majd a budapesti Vasas Táncegyüttes vezetője, koreográfusa volt, a hetvenes évektől máig a népzenei és néptánc-hagyományok szenvedélyes gyűjtőjel, kutatója

Mától minden szerdán 20 órától a kortárs magyar könnyűzene fontos és népszerű dalszerző-előadói zenélnek és mesélnek kedvenc olvasmányélményeikről az A38 Hajón. Szabó Benedek, Jónás Vera, Egyedi Péter, a Lázár testvérek, Barkóczi Noémi és még sokan mások mutatják be saját dalaikat, illetve mesélnek Kurt Vonnegut, Philip Roth, Tolnai Ottó, Charles Bukowski, Lanczkor Gábor könyveiről. A Bookline B-oldal estek egész nyáron minden alkalommal ugyanúgy épülnek fel: a fellépő saját dalaiból válogatott félórás zenés felvezető után beszélgetés következik az előadó kedvenc könyvéről, olvasmányélményéről. Majd az estet újabb koncertrészlet zárja, amely 22 óráig tart.

Ma kezdődik és május 26-ig tart a Tánc Fesztiválja, az Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó. Huszonegyedik alkalommal szólítják Veszprémbe a szakma legkiválóbb hazai alkotóit, előadóit. A szervezők, a résztvevők és a veszprémi közönség a kortárs előadóművészetnek szenteli ezt a néhány napot.

18 órától pünkösdi beszélgetésre várják Önöket a Magyarság Házába Budapesten. A téma: Ferenc pápa csíksomlyói látogatása, pünkösdi fogadalmi búcsú Csíksomlyón
A vendégek:
Dr. Vass Erika néprajzkutató, Szvorák Katalin népdalénekes és Szőcs Csaba plébános, igazgató, a pápalátogatás sajtófelelőse
Az est moderátora: Vágvölgyi Gergely
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Különleges török zenék is megszólalnak a 10. jubileumi Budapest Folk Festen. Ma indul a sorozat, amelyet az új élmények fesztiváljaként határoztak meg a szervezők.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – május 22., szerda, 9:07

Műsorvezető: Beslin Anita
Szerkesztő: 
Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább