Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Veszélyben a gólyák

A május 22-i adás tartalmából.

Kazári hagyományőrző nap
55 főzőhelyen 42 csapat mérettette meg magát és finomabbnál finomabb ételeket készítettek a Kazári Laskafesztivál és Tócsniparty idei rendezvényén. A hétvégén színes színpadi programokkal és hagyományőrző együttesek fellépésével tartották Nógrád megye egyik legnagyobb közönséget vonzó gasztronómiai programját. Tarnóczi László riportja.

Pásztorfesztivál
Nagyarban a szatmári síkság közepén, a rókás legelő szélén a hajdan volt pásztorokra emlékeztek azzal, hogy megrendezték a pásztorételek fesztiválját. Volt ott tarhonyás hús, birkapörkölt, de a legegyszerűbb pásztor ételt az öhönt is megkóstolhatták az érdeklődők. Zsoldos Barnabás az egyéb pásztor kellékek között is igyekezett eligazodni mikrofonjával.

Veszélyben a gólyák
A már hetek óta tartó sok eső nem csak az ember jókedvét ronthatja, hanem veszélyeztetheti a madárfészkeket, a fiókák életét. A repülő rovarokkal táplálkozó madarak fiókái különösen megsínylik ezt az időszakot, de bajba kerülhetnek a gólyafiókák vagy tojások is, ha szétázik a fészek. Benkő Andrea annak járt utána, milyen kár érheti a rendkívül csapadékos május miatt a magyarok szívének oly kedves gólyákat.

Megjöttek a fürjek
A fürjek tavasszal április végén, május elején érkeznek. Kisebb társaságokban a földön futva és rövid távolságra repülve szoktak vonulni. Ritkán kerül szem elé rejtőzködő életmódja miatt. Hangja azonban jellegzetes, gyakran hallatja, vonuláskor akár közparkokban, kertekben is hallható pitypalattyolása-meséli a fürjről Zsoldos Árpád hangvadász.

Honnan ered az akác?
Most virágzik az akác, amelynek illata méhek ezreit vonzza. A cseppet sem őshonos fajta Amerikából került Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Elég volt csak a magokkal átkelni az óceánon és néhány évtized alatt egész erdők alakultak ki az öreg kontinensen. Bozsik gazda egy kis történeti áttekintéssel kezdi a mai rovatot.

IDE KATTINTVA visszahallgathatja az egész adást!

Hajnal-táj – Kossuth – május 22., szerda, 05:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább