Kossuth Rádió

Döntött a Mazsök kuratóriuma

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumának az elnöke beszélt az alapítvány döntéseiről, a badacsonytomaji üdülőről, és egy új elképzelésről.
 

Szabó György beszámolt arról, hogy a Mazsök kuratóriuma döntött a beérkezett pályázatokról, most kezdődnek a nyertesekkel a szerződéskötések. A kuratórium több mint negyven szervezet működését támogatta. Ezen túlmenően döntés született a Mazsök ingatlanjainak a hasznosításáról, de beszéltek a temetőkről és sok minden másról is.
Miután lassan közeledik a nyaralási szezon, az alapítvány badacsonytomaji üdülője továbbra is várja a nyaralókat a felújított üdülőben. Itt az apartmanházak mellett ebben a hónapban kerül átadásra egy diákszálló is, ennek köszönhetően a tervek szerint idén meghaladják a tavalyi látogatószámot. Az üdülőben kóser konyha működik, a vallási igényeket is ki tudják elégíteni.

Szabó György fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Mazsök történetének eddigi legfontosabb döntése volt, hogy támogatják a második generációs Holokauszt túlélőket. Hozzátette, ez a réteg az, amelyik a legtöbb problémával küzd, amelynek a tagjai nehezen tudják feldolgozni azt a traumát, amit még a szüleik éltek át. Az, hogy mire lesz elegendő az az összeg, amit erre fordítottak, hogy milyen hatásfokkal működnek a szolgáltatások, azt az első próbaév mutatja majd meg.

A Mazsök idén is kiemelten foglalkozik a szociálisan rászoruló diákokat, több mint százan kapták meg ezt az elmúlt évben, idén is így lesz, a gyerekek szülei a tanév kezdete előtt kapják meg a vásárlási utalványokat.

Ami a zsidó temetőket illeti, a Mazsök kuratóriumi elnöke elmondta, ma Magyarországon 1440 ismert elhagyott zsidó temetőről tudni, a teljes számot nem tudni, hiszen a 3200 magyarországi település kétharmadán éltek egykor zsidók, azaz ott volt temető, így a teljes szám 2000 felett kéne legyen. Az ismert elhagyott temetők felújítására a kormány félretett egy jelentős összeget a Mazsök számára, amelyik az első kiírt pályázat során 45 temetőt újíttatott fel, itt elsősorban a kerítések felújítása, megépítése volt a feladat.

Az interjú a 2019. június 7-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Szerkesztő-műsorvezető: Breuer Péter

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább